10m-15m-20m Full Size Yagi

10m/15m/20m Tribander Yagi    

  

IMAG1426.jpg

         

                ÖNEMLİ NOT: Bu anten Radyo Amatörlüğüne Hediyemdir! Bu veya diğer projelerimi PARA KARIŞIĞI yaparak başka amatörlere pazarlandığı duyumları gelmektedir. Böyle bir durumun tespiti halinde gerekli tüm işlemler yapılacaktır. “Bu Proje Para karşılığı yapılıp satılamaz.”

 

        40m, 20m, 15m ve 10m Bandlarında daha önceleri yapmış olduğum Mono band çok elemanlı yagilerden Contest ve DX çalışmalarımda aldığım sonuç ve tecrübeler ışığında herkesin yapabileceği, tek boom üzerinde  üç bandın da çalışabileceği bir anten oluşturma fikri doğdu. Yapmış olduğum tasarımlarımı MMANA-GAL programı ile çeşitli çalışmalar yaptım. Burada benim için en önemli seçenek aslında küçük gibi görünen ama full size yapıya sahip bunun yanında da performansından ödün vermeyen bir proje ortaya çıkartmaktı. Boydan kısaltılmış Traplı Antenlerdeki Band darlığı ve diğer eksileri yaşamak istemiyordum. Bu da ancak full size bir tasarım ile mümkün olurdu. 4m Boom uzunluğu bu düşüncelerimin bir parçası olarak ortaya çıktı. Bu boydaki bir boom üzerine dizilecek malzemelerin taşıma direnci daha yüksek olacak ve aynı zamanda da çatının tamamı yerine yüzde yetmişbeşi kaplanacaktır. Bu da tabiki işin şakası! Ancak 11m lik kanat uzunlukları ile oldukça büyük gözükecektir.

         Bu anteni 14, 21 ve 28 Mhz bandlarında full size olarak tasarlanmıştır.. Böylelikle boydan kısaltılmış antenlerde olduğu gibi dar bir band aralığına sıkışıp kalmayacak ve performansı da yüksek olacaktı. Bir çok anten projesinden esinlenerek yapıllan bu projede üç band frekans aralığında swr değerleri <1,5 altında olduğu görüldü. 

        Kullanılan malzemelerin temini konusu ilk başlarda birçok arkadaş da olduğu gibi beni de tedirgin etmişti. Çünkü en önemli mesele Alüminyumların sertlik dereceleri idi. İlk işe Ülkemizde anten yapımına uygun alüminyum olup olmadığını araştırmaya başladım.  Bu araştırmalar sonucunda 6013, 6063 ve 6082 sertlik değerlerinde Alüminyum imalatının yapıldığını öğrendim. Burada en sert alüminyum olan 6013 çok nadir üretildiği ve aşırı rüzgârlarda kırılma riski olduğunu öğrendim. Orta yollu sertlik derecesi olan ve 6013 e göre kırılgan olmayan 6063 seri Alüminyumda karar kıldıktan sonra tüm proje listesini oluşturup sipariş verdim. Burada aşağıda listede belirtilen Alüminyum malzemeler hazırlandı ve eleksual işlemine tabi tutuldu. Burada çok önemli olduğunu düşündüğüm ve sonra yine bahsedeceğim husus kaplama olarak kullanılan eleksual malzeme iletken değildir. Mutlaka iç-içe giren bölümler zımparalanarak parlatılmalıdır.

      Diğer bir husus kullanılan kelepçelerdi.  Seçilen yan malzemeler piyasada kolay bulunan ve yapılacak antende sağlamlığı performanstan ödün vermeden kaybetmeyecek malzemeler olmalıydı. Boom üzerinde elemanları tutacak olan ve araçlarda egzoz kelepçesi olarak kullanılan metal sıkıştırıcı kelepçeler   ve Hidrolik boruların döşenmesinde kullanılan Hidrolik Kelepçelerin bu iş için  mükemmel seçim olacağını düşündüm. Bu malzemeleri incelediğinizde Yagi imalatı için özel olarak  tasarlanarak imal edilmiş hissine kapılabilirsiniz. İşte burada neyi nerede kullanacağınızı iyi bilmeniz sizi doğru sonuca götürdüğünü görürsünüz. Ben de öyle yaptım.  Ayrıca kullanılacak civataların da krom malzemeden seçilmesi önemliydi. Yıllarca dış ortamda  kalacağından paslanmaması gerekecekti. Bir diğer hesap gerektiren nokta da elemanlar arası izolatör olarak kullanılacak plastik malzemenin tornada çektirilmesi idi. Piyasadan di-elektrik yani iletken olmayan sert plastik malzemeyi sanayiden temin edip tornada uygun kalınlıkta işteterek bu sorunu da çözdüm. (40m Kit geliştirilmiş testleri tamamlanmış olup mükemmel performans sergilemiş ancak uygulama makale haline henüz getirilmemiştir.)

TA7OM 10m/15m/20m Yagi

      

 

Antenin kurulduğu şekildeki ölçüleri ( Bir Kanat)

band-boru

Alüminyumların Kesim Uzunlukları Aşağıdaki tablodaki gibi olmalıdır.(+25cm İçeri girme payları eklenmiş şekildeki hesaplamalarıdır. Bu şekilde kesilecektir.)

borular25cm

 

        Hidorlik kelepçeleri için orijinal vidalarının da alınması unutulmamalıdır. Alınan Civataların uzunlukları kelepçelerden 1cm daha uzun olmalıdır.

Alüminyum veya Krom Saç Plakalar (Direk bağlantı aparatı) :

30×6(veya7) ebatlarında 3mm kalınlık veya 24x10cm (BOOM İÇİN Lamadan kullanılabilir.)

           

ALÜMİNYUM KESİM ÖLÇÜLERİ

      Aşağıda belirtilen kesim uzunlukları Alüminyumların 6m gibi bir boyda satılması sebebiyle en az fire verecek şekilde hesaplanmıştır.

1 Adet Yagi için Malzeme uzunlukları ve artan malzemeler

   

   Teknik Notlar;

Bu antende Balun kullanmanız zorunlu değildir. Kullanacağınız kabloyu bağlantı noktasından itibaren 15-20cmm Çapında hava aralıklı olarak 4-5 tur sarmanız yeterli (Çirkin Balun). Mükemmel bir patern için Balun olarak 1:1 Balun kullanabilirsiniz.

  20m Patern; ( on metrelik Kule üzerinde hesaplama yapılmıştır.)

20m 3D

     20m SWR; Band genişliği 398 Khz. ( Band başı ve sonu SWR 1,5 olarak hesaplanmıştır)

15m Patern; (on metre Kule üzerinde hesaplama yapılmıştır.)

 

15m 3D

      15m SWR; Band genişliği 333Khz, Band başı ve sonu SWR 1,5 olarak hesaplanmıştır

 

 

10m Patern; ( on metre Kule üzerinde hesaplama yapılmıştır.)

 

 

10m 3D

     10m SWR; (Band genişliği 1283 Khz, Band başı ve sonu SWR 1,5 olarak hesaplanmıştır)

       

       L-Köşebent; (13cm uzunlukta)

     

 

l-kosebent

       

Egzos Kelepşesi (Elemanlar için 47’lik, Kule Montaj borusu için 54’lük)

Elemanların montaj Şekilleri;

Piyasada Hidrolik Kelepçesi olarak satılan malzemeler

 

 

   

     Driver Elemanların izolatörleri. Sert plastik;

    Bu malzeme uygun plastik malzemeden kullanılan alüminyumların iç kısımlarının kalınlıklarına göre tornacıda çektirilecek olup her biri ortalama 25cm boyunda ve resimde de görüldüğü gibi orta kısımlarında 2,5cm’lik bir set bırakılmalıdır.

     

      Elemanları Ekleme Şekilleri;   

    Vidalama yöntemine dikkat edilmelidir. Aşağıdaki resimlerde de göreceğiniz üzere  Alüminyum borulara uygun krom cıvatalara göre delikleri açılır, ancak açılan deliğin bir tarafı üst alüminyumda cıvatanın başının geçeceği kadar genişletilerek elemanın tam ve sıkı şekilde sıkılması sağlanır. Aksi takdirde tam ve güçlü bir sıkıştırma yapmak mümkün değildir. Paslanmaması için krom vida ve gevşemeyi engellemek için altına rondela kullanmak gerekir.

 

 

 

      Driverlerin montaj şekilleri;  (Lama 6X30cm)Kelepçelere göre uygun delikler delinecek.

     

      Phase Line;
     Kutu alüminyumlar 102cm boyunda ve 2x2cm olacaktır.

          

      Coax Kablonun Antene Bağlanması;

     Antenimizin giriş empedansı 50 ohm dur. Aşağıda resimde gördüğünüz şekilde 15-20cm çapında 5-6 tur kabloyu havada bobin şekline getirerek istenmeyen radyasyonların aşağı inmesi önlenir. Çirkin Balun da dediğimiz bu yöntem antenimize uygundur. Ancak 1:1 balun da kullanabilirsiniz. Balun kullanmaz iseniz anten paterniniz düzgün olmayacağı gibi enterferans riski de olabilir.

     Direk Montaj Aparatı;

    Antenimizi havada tutacak olan kelepçe ve sac düzeneği resimde görülmektedir. Özellikle krom kaplamalı saç seçilmesi uygun olacaktır.

        Ayar işlemi:

      Anten için verdiğim ölçülere uyulduktan sonra ayar gerektirmez. Yukarıda anlatılan değerler aynı şekilde çıkacaktır. Ancak kurulduğu yerdeki  çevresel etkiler veya el işçiliğinden kaynaklı hatalar sonucunda swr değerlerinde aşağı yada yukarı kayma olabilir. Bu doğaldır. Ölçülen değerlere göre elemanların en uç noktalarından bandın aşağısında tutuyorsa kısaltma, yukarısında tutuyorsa yeterince uzatma işlemi yapılarak düzeltilmelidir. Bu güne kadar imal edilen antenlerde yukarıda belirtilen swr değerleri aynı şekilde ölçülmüş ve bütün bandlarda 1:1 seviyesine ayarlanmış olup testlerde oldukça başarılı sonuçlar alınmıştır.

 Önemli Not: Anten kuleye montaj edilirken Kabloyu bağladığımız Phas Line dediğimiz iniş kablosunu girdiğimiz yer aşağı bakacak şekilde monte edilmesi yağmur ve kar yağdığında etkilenmesini önleyecektir.

Çalışan Anten’lerden birkaç resim;

CQ WW DX Contest 2013 10m bandı World 6.  Bu yagi ile yaptığım ilk Contest ve dünya altıncılığı. Bundan sonra yapan, DX ve Contest çalışmalarına katılan herkes benzer performansı aldıklarını bildirdiler.

TA7OM – Hudaverdi Gunes

 

TA7N – Ayhan ERDAL

YM9KM – TRAC Artvin Şubesi

TC100KT -TRAC Çanakkale Şubesi

 

TA7SO – Ömer BÜYÜKKARA

 

TA5BS – Adem SOĞUKKANLI

YM2KQ – TRAC Gölcük Şubesi

 

TA3AER – Abdulkadir ERYILMAZ

 

TA2IMG – Mustafa Kemal GUNER

ta3lsd

TA3LSD – Levent Suleyman Dikmen

     

TA7K, Kadir TURHAN

     

TA1CM – Mehmet ÇEVİK

     

R6DFC Maxim Kochanov

 

TA3TR – Resul KAMCI

 

SP2DSK – Roman Wojciechowsk

 

TA4PR – Ali PARGAN

 

PP6KV – IVAN – BRASIL

 

 

 

TA4SO, Sadan OZDEN

 

 

 

E74D – Nermin

 

 

 

E75M – Mevludin

 

TA4IGN Ufuk İĞAN

 

TA4Q Atilla Karadayı

 

VU2RTF – Balu

 

HS8NKB – Suriyun Chusawat

 

E74SL Sasha

 

YF8FOR – Irshal Nahka

 

NOT: Bu projeyi yapan arkadaşların anten kurulumundan sonra bir adet Fotoğraf göndermelerini rica ediyorum. Resim burada yayınlanacaktır.

   

 

Şimdiden yapacak olanlara başarılar dilerim.    

73! TA7OM, Huda.

 

You may also like...

5 Responses

  1. Irshal Nahka dedi ki:

    sangat memuaskan. terima kasih TA7OM om HUDA

  2. Alejandro Albanesi dedi ki:

    Hi, this is a great project. Thank you for sharing it, I’m working to build one or my self.

    Could you please provide the MMANA-GAL file? I’m interested in the definition of the phase line in nec2.

    Regards,

    Alejandro

  3. kemal Ghalem dedi ki:

    Salam Huda
    Great Job, Thnx for this amazing antenna, this my futur project.
    73 de Kemal Arsalan Ghalem 7X2GK

  4. TA7OM, Hudaverdi dedi ki:

    Hi OM,
    Where did you share it?

  5. Dennis San Pedro dedi ki:

    Hello OM… de DU3SE from Philippines… i would lime to share my project antenna… inspired by your design… thank you…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

betnis giriş
betnis
yakabet giriş