160m-80m-40m TRAP Dipol
Bu anten A.C. Buxton W8NX tarafından QST dergisinde Temmuz 1992 tarihinde yayınlanan toplamda 37,5m boyu bulunan oldukça performanslı üç bandlı dipol antendir. Bobinli antenlere oranla yüksek güçlere dayanıklı olan TRAP ların oluşturulma biçimleri nedeniyle band genişliği açısından oldukça tatmin edicidir. SWR değerleri üç bandda da yine ev yapımı 1:1 Balun ile yapılan denemelerde okunan değerler (1,5<) 1:1 olarak görülmüştür. Yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. Bir kaç ay boyunca 1KW lık RF Gücü verilerek testler yapılmış ve bu güçte rahatlıkla çalıştığı gözlenmiştir.
Şemada gördüğünüz sol kanatın aynısı sağ kanat olarak yapılması gerekmektedir. Aynı olduğu için şemada gösterilmemiştir.
Antenimiz üç bölümden oluşmaktadır. 9,82m lik bölüm 40m Bandında çalışmakta ve 40m TRAP(Tuzak)ile sonlandırılmaktadır. 3,35m lik bölüm 80m Bandında çalışmakta ve 80m TRAP(Tuzak) ile sonlandırılmaktadır.
40m TRAP (31,5uH):
PVC ÇAPI : 50mm
ALT SARGI SAYISI : 12,7 Tur
ÜST SARGI : 10,8 Tur.
80m TRAP (81 uH):
PVC ÇAPI : 75mm
ALT SARGI SAYISI : 14,7 Tur
ÜST SARGI : 12,9 Tur
Trapların sarılması:
Trapları RG58 kablonun canlı damarından saracağız. Özellikle bu kabloyu seçerken çok telli canlı ucu olan kablodan olmasına dikkat ediyoruz. Yanmaz yüksek ısıya dayanıklı olmalıdır. En uygunu olan RG58 kablonun plastik kaplama yüzeyini ve şildini sıyırıp çıkaracağız, kalan teflon kaplamalı kablo ile iki katlı olmak üzere PVC boru üzerine bir bobin saracağız.
Trapları sarmaya başlamadan önce şekillerde de görüldüğü üzere 6-7cm lik bir fazlalığı dışarıda bırakmamız daha sonra bize yardımcı olacaktır.
Sarmaya başladıktan sonra belirtildiği kadar sarıp tekrar sardığımız yöne doğru diğer sargının üzerine çıkıp ikinci katı sarmaya başlıyoruz. Burayı bir çok arkadaş anlayamıyor. Bobin sarar gibi sarıyoruz ve sona geldiğimizde sardığımız tarafa doğru geri dönerek sarmaya devam ediyoruz. Dikkat etmemiz gereken önemli bir hususta genellikle yüksek watlarda ortaya çıkan aşırı akım sıçramalarında oluşacak ark nedeniyle alt sargının üzerine bir tur izole bant çekmek faydalı olacaktır.
Trapların sarımları bittikten sonra üzeri sağlam izole bant veya Makaron(Daralan boru) ile kaplanmalıdır. Yağışlı havalardan etkilenmemesi için bu durum oldukça önem arz etmektedir.
Biten ve yeterli uzunluk bırakılan sargıların uçlarına pabuçlar lehimliyoruz. Daha sonra da paslanmaz somunlu vidalar ile kanatlara bağlamaya hazır hale getiriyoruz.
Yapacak olan arkadaşlara başarılar, bol dx’ler dilerim..
73,ler
TA7OM, Huda.
iyide antenin performansı.nasıl güzel çalışıyormu .tabiki yapanlara soruyorum.tşklr.TA3MEN..OP;TARIK
Hakan bey merhaba,
160m Bandını ilgilendiren TRAP en uçtaki resimlerde de gördüğünüz büyük olan Trap tır. Bunu kullanmaz iseniz 40m ve 80m Bandında rahatlıkla çalıştırabilirsiniz. Oldukça performanslı bir antendir. Böyle olmasının sebebi ise Trap tekniğinin diğer trap yöntemlerine göre farklı oluşudur. Bobinli Traplarda bangenişliği oldukça dar olmasına rağmeen bu antende makul seviyelerdedir. Başarılar ve bol DX!ler diliyorum.
Merhabalar hüdaverdi bey 160 mt bandını ıptal etmek istiyorum bunu nasıl yaparim yardımcı olurmusunuz şimdiden çok teşekkür ederim. TA3LKJ 73
Merhabalar Hüdaverdi ustam çalışmalarınızda başarılar ve devamını dilerim.
Bu anteni 160 mt bandını iptal ederek 40-80 olarak yaptım.kabloları uzun tutarak SWR ayarlarını kolaylıkla yaptım. 80 mt de 3700-3850 arası 1:1ile 1:5 40 mt de 7000-7800 arası 1:2 ile 1:4 arası çok güzel çalıştırdım 1:1 balun kullandım .Balun kısmından bir direkle (tahta)yaklaşık 30 derece yukarı kaldırmak gerekli idi çatıdan dolayı ama bir mahsuru olmadı .yapacak arkadaşlara başarılar dilerim
Merhaba, Anten kablosu olarak 2,5mm oto elektrik kablosu kullandım. İçi çok telli olan.Farklı kalınlıklarda Trap’ların sarım sayıları değişmez..
Başarılar diliyorum.73!
Merhaba Hüdaverdi bey,
Benim merak ettiğim traplarda değil de, anten kablosu olarak ne kullandınız? farklı kalınlıkta kablolarda trap ların sayım sayısı değişir mi? Selamlar 73,
Ömer bey Merhaba;Çok teşekkür ederim, şükür her şey iyidir.
Bu Trap sarımı aslında anladıktan sonra oldukça kolay. Anten yapımını anlatırken de bahsettiğim gibi, Primer ve Seconder şeklinde değil. Şöyleki. “Bobini sarmaya başlıyoruz, Sona geldiğimizde kesmeden koparmadan başladığımız yöne doğru sardığımızın üstüne sararak geri dönüyoruz” hepsi bu kadar.
73 ler,
Merhaba Hüdaverdi bey nasılsınız.
Bu traplı antenden bahsederken trap yapımında üst üste iki sargı demişsiniz. Ben iyi anlayamadım. primer/sekonder şeklindemi saracagız, yoksa yan yana mı?
iki tane uc çıkıyor. bu kısmı izah etmeniz mümkünmü.
başarılar dilerim. 73
de ta7bb