160-10m Multiband Dipol Anten

Bu makalemde sizlere paylaştığım projemi 2006 yılında yamıştım.  Projeyi hayata geçirip yapılışını da  derneğin web sayfasında yayınlamıştım. Aradan geçen süre içerisinde sebebi her neyse birçok projemin bulunduğu linkin kapatıldığını gördüğümde yine aynı dernekte olan bir arkadaşımızın o dönemdeki sözleri aklıma geldi! Bu söz aynen şöyleydi; “sakına bu projeyi sayfalarda yayınlama, bu senin emeğin para ile sat”, böyle tenkit ve uyarı almama rağmen yine de en büyük aşkım olan Radyo Amatörlüğüne Hizmet aşkı ile projeyi Şube sayfasına koyup yayınlamıştım. Ben Radyo Amatörüyüm; Tanımdan da anlaşılacağı gibi Maddi amaç güdemez idim. Böyle bilgileri sadece yabancı sayfalarda görebilen ülkemiz Radyo Amatörleri için bilgiye kolayca ulaşsınlar diye kendi web sayfamda yayınlamayı uygun gördüm. Bu güne kadar olduğu gibi bu gün de anlayışım Radyo Amatörlüğüne Hizmet anlayışıdır. Bildiğimi paylaşmam gerekirdi. Ben de saklı olan bilginin kimseye faydası olmaz!

Aşağıdaki projem 160m – 80m – 40m – 20m – 15m – 10m bandında çalışan boydan kısaltılmış Traplı bir antendir. Ayarlaması zor olsa da kurulduğu yerde ayarlandıktan sonra tüm bandlarda swr >1:5 altındadır. Yeri olmayanlar için tüm bandlarda çalışabilen bir anten türüdür.

160-10m MULTIBAND DIPOL ANTEN

Multi band antenimizin orta göbeği piyasada ekmek tahtası olarak satılan silikon tahtalardan yapılmıştır. Herkes kendine göre geliştirme yapabilir.

20m Band Bobini (4cm çapında PVC üzerine 15 tur yanyana sarılacaktır)


40m Band Bobini (4cm çapında PVC üzerine 25 tur yanyana sarılacaktır)


80m Band Bobini (4cm çapında PVC üzerine 55 tur yanyana sarılacaktır)

160m Band Bobini (4cm çapında PVC üzerine 123 tur yanyana sarılacaktır)

Bobinler sarıldıktan sonra Yağmurlu hava durumlarından etkilenmeyi en aza indirmek için şekildeki gibi izole edilmelidir.

Bobinleri yukarıdaki gibi 4cm çapında PVC boruya belirtilen sayıda sardıktan sonra artık antenimizin zor kısımlarından birini halletmiş oluyoruz. Her kanatta iki parelel hat bulunduğundan aralarının mesafesinin eşit olması için 4 adet 1cm çapında ve 30cm uzunluğunda her bir tarafta 4 adet olmak üzere tahta çıtalar hazırlıyoruz. Bu çıtaların iyi bir şekilde verniklenmesi gereklidir. Daha sonra uç kısımlarına 2 şer mm lik delikler açıyoruz. Şemada da görüldüğü gibi kanatları oluşturduğumuzda bu çıtaları aralarına uygun yerlerine yerleştiriyoruz ve uç noktalarından kanatlara bağlıyoruz. Antenimiz oluştuktan sonra kanat uçlarında kullandığımız ip mutlaka paraşüt ipi denilen ipten olmalı. Bunun sebebi bu ip yıllarca kopmadan dayanacaktır. Balun olarak çirkin balun kullanabilirsiniz. Elinde 1:1 balun olanlar kullanabilirler.

Artık SWR ölçümüne geçebiliriz. SWR ölçümüne öncelikle En alt banddan başlayarak ölçüyoruz. SWR ölçtüğümüz bandın aşağısında tutuyorsa ilgili bölümün ölçüsünü kısaltıyoruz. Yukarısında tutuyorsa uzatıyoruz. Tüm bantlarda SWR 1:1 olabiliyor. 15m ve 10m batlarında bobin kullanılmadığından SWR tutacaktır. Yapacak arkadaşlara şimdiden başarılar.

İdeal kurulum şekli aşağıdaki gibi olmalıdır.

73, TA7OM, Huda (2006)

You may also like...

2 Responses

  1. TA7OM, Huda dedi ki:

    Hi, Response was given via e-mail.73!

  2. Rafael dedi ki:

    Could it be possible replace 10, 20 and 80 with 60m?
    If so, what they must be the details, coil and length?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

betnis giriş
betnis
yakabet giriş