40m 2 Eleman Yagi

(pls click eng. version)   eng

Bu makalemde sizlere paylaştığım projemi 2011 Yılında Dernek istasyonu için tasarlamıştım. Projeyi hayata geçirip yapılışını da yine derneğin web sayfasında yayınlamıştım.

Aradan geçen süre içerisinde sebebi her neyse birçok projemin bulunduğu linkin kapatıldığını gördüğümde yine aynı dernekte olan bir arkadaşımızın o dönemdeki sözleri aklıma geldi! Bu söz aynen şöyleydi; “sakına bu projeyi sayfalarda yayınlama, bu senin emeğin para ile sat”, böyle tenkit ve uyarı almama rağmen yine de en büyük aşkım olan Radyo Amatörlüğüne Hizmet aşkı ile projeyi Şube sayfasına koyup yayınlamıştım. Ben Radyo Amatörüyüm; Tanımdan da anlaşılacağı gibi Maddi amaç güdemez idim. Böyle bilgileri sadece yabancı sayfalarda görebilen ülkemiz Radyo Amatörleri için bilgiye kolayca ulaşsınlar diye kendi web sayfamda yayınlamayı uygun gördüm. Bu güne kadar olduğu gibi bu gün de anlayışım Radyo Amatörlüğüne Hizmet anlayışıdır. Bildiğimi paylaşmam gerekirdi. Ben de saklı olan bilginin kimseye faydası olmaz!

Proje için yukarı da da belirttiğim yıllarda uzun süre araştırma ve test çalışmaları yaptım. Çeşitli programlar ile hesaplamalar yaptım ve aşağıdaki projeyi ortaya çıkarttım.

40m Bandında çalışan ve yaptığımız testlerde oldukça performanslı olan bu Yagi’nin yapılışında her hangi bir model baz alınarak yapılmamıştır. Birçok Yagi modeli incelenmiş ve bu model ortaya çıkartılmıştır. Bu modelin en belirgin özelliği 1:5< altında swr değeri yakalanarak 175 khz band genişliğine ulaşılmıştır.

40m-yagi

40m 2el Yagi

 

Yapılışı ve kullanılan malzemeler;

 

A-  100+20cm X 2 Parça 12mm Alüminyum.

  • 12mm Alüminyum çubuk ve uzunluğu 100cm uzunluğunda 2 Adet olacaktır. Bu uzunluk (a)-(b) arası uzunluk olup SWR ayarının rahat yapılabilmesi açısından önemlidir ve en az 20cm uzun bırakılmalıdır. Yani 120cm x 2 Adet kesilmelidir.

 A-1  115+20 x 2 Parça 12mm Alüminyum.

  • (A) İle aynı özelliklere sahiptir. Reflector elemanı olan bu parça 115cm uzunluğunda ve 2 adet olacaktır. +20cm fark ayar için bırakılmalı ve 135cm x 2 adet kesilmelidir.

B- 300cm x 4 Parça 30mm Alüminyum.

  • Burada a-b arası 30mm Alüminyumdan 12mm alüminyuma boru uçları daraltılarak yapılabilir. Ancak biz il denememizde kelepçeler ile sıkma yöntemi kullandık.

C- 275cm x 2 Parça 40mm Alüminyum.

  • (b)-(c) arası plastik izolatör kullanılacaktır. Bu antende TRAP veya Bobin yerine Linear Loadet  yöntemi kullanılmıştır. Bizim piyasada bulduğumuz Alüminyumun içerisinde kanal bulunduğundan tornada bu plastik parçalara da kanal açtırdık.

C-1   275cm+275=550cm (sağ ve sol kanat olarak) 40mm Alüminyum.

     .  (C) İle aynı özelliklere sahiptir. Reflector elemanı olan bu parça 550cm uzunluğunda ve 1 adet olacaktır. 

D- İzolatör olarak kullanılan ve aşağıda resimde gördüğünüz Plastik malzeme 20cm Uzunluğunda ve iki tarafı kullanılan boruların çaplarında olmalıdır. Resimde gördüğünüz izolatörlerde kanal vardır, bu projede kullandığım alüminyumlarda var olan kanallar nedeniyle açılmıştır. Siz bulduğunuz alüminyumlara göre çektireceksiniz.

40m-1

izolatörler

E – K- Bu bölüm Linear Loadet işleminin yapıldığı yerdir. Aşağıdaki şekilde olduğu gibi yapılmalıdır. Burada kullanılan dışarı doğru çıkıntı şeklindeki Alüminyumlar 20cm uzunluğunda olacaktır. Resimde de görüldüğü gibi kelepçeler ile iyice sıkılmalıdır.

 

Linear-Loadet

 

40m-8

F- Bom montaj direğine bağlayacak olan Alüminyum tabladan yapılmış ve Egzoz kelepçeleri ile sıkılmalıdır. 54 ve 60’lık kelepçeler kullanılmıştır.

40m-10

G- Bom 50mm Çapında, 6mt uzunluğunda ve en az 1,5mm et kalınlığı olmalıdır.

H- 55cm uzunluğunda iki sert alüminyum çubukların çatılması ve Kanatlardan gelen yükün taşınması bu elemanlara bağlıdır. Resimde görüldüğü gibi yapılmalıdır. Reflektör Eleman iki adet 54 lük Egzoz kelepçesi ile Bom’a tutturulmalıdır. Bom’a kelepçeler L köşebent Alüminyum parçalar ile ayriyeten Reflektöre vidalanmalıdır.

40m-9

Ağırlık taşıyıcılar

40m-14

Ağırlık Taşıyıcıların üstten görünüşü

I- Radiator Tornada 40mm Alüminyum’a göre çekilmiş sert plastik izolatör içerisine geçirilerek dışarıdan da boru ile izole dilmiştir.

Aynı zamanda Haarpin Mach ve 1:1 Balun kullanılmıştır. Burası da 54 lük kelepçeler ile Bom’a sıkılmıştır.

40m-12

Haarpin Mach ve Balun’un bağlantı noktaları arası 30cm dir. Ancak Boom üzerinden uygun şekilde eğilerek yaklaştırılmıştır.

Haarpin Mach: 16cm x 60 cm ve şekildeki gibi Bağlantı noktaları arası 30cm dir.

40m-11

Haarpin Mach 40m

40_Balun

Haaarpin Mach

 

patern

Yayılım açısı

 

swr

band genişliği swr değerleri

 

yagi-patern

sinyal kalkış açısı

 

      Yıllarca yaptığım projelerimi sizler ile paylaşmaya devam edeceğim. 

73! TA7OM  Hüda.

You may also like...

betnis giriş
betnis
yakabet giriş