160m/20m Dipol Anten

4cm Çapında 20cm uzunluğunda PVC üzerine 1mm Bakır Tel ile 125 Tur sarılarak bobinler yapılır

160m – 20m Daul Dipol Antenna

Yıllar önce 160m bandında oldukça güzel çalışmalar yapmıştık. Bu band da uzak mesafe görüşme yapmak her zaman mümkün olmamakla birlikte geceleri açılan bu band genellikle kış aylarında uzak mesafe görüşme imkanı sağlamaktadır. Hatta bazı zamanlarda Kıtalar arası görüşme yapmakta mümkün dür. Özellikle sabah greyline oluşum zamanlarını iyi takip etmelisiniz. 160m Bandı klasik gece haberleşme bandı olarak tabir edebileceğimiz gibi taknik olarak MF, yani orta dalgadır.

Yukarıda şemasını verdiğim anteni uzun yıllar önce bu bandda çalışanların sayısını artırmak amacı ile tasarlamıştım. Oldukça kolay yapılışı olan ve aynı zamanda kısa olduğundan her yer kurup çalıştırabileceğiniz bir antendir. Bu band da normalde 160m/4=40mt lik bir kanat uzunluğu olmak kaydıyla 80mt lik bir dipol anten boyuna sahiptir.

Bu antenimizin toplam boyu 20,88mt dir. Boydan kısaltılmış anten türlerinden olduğundan tunersiz kullanabileceğiniz band aralığı 10khz geçmemektedir. Bu band da Çalışma yapmak isteyen ancak anten kurulumunda yer sıkıntısı yaşayanlar için ideal bir tasarımdır. Birçok arkadaşın yapıp çalıştırdığı bu proje ile ilgili mükemmel sonuçlar alınmıştır.

20m-160m çalışan bu Dipol Anten için gerekli malzemeler:

  • 22 metre boyunda, 2.5-3 mm kalınlığında içi çoklu oto elektrik kablosu
  • Dış çapı 4 santimetre olan, iki adet 20cm boyunda plastik su borusu
  • 1 milimetre kalınlığındaki emaye bobinaj telinden 38 metre
  • Orta göbek için 5×10 cm, 3-4 mm kalınlığında silikon ekmek tahtası.
  • 4 adet kablo pabucu (alacağınız kabloya uygun)
  • 2 adet izolatör (bulamazsanız 10 cm sert plastik hortum parçası da olur)
  • Bobinleri saracağımız 20cm Boyunda Plastik atık su borusu üzerine sargıları 1mm bakır telden yan yana 125 tur düzgün bir şekilde sarıyoruz.

Bobinler mutlaka iyice yalıtılmalıdır. Yağmurlu havalarda swr değerleri bandın aşağı yönünde değişkenlik gösterebilmektedir.

Anteni kurduğunuz yerin önemi büyüktür. Metal yoğunluğunun fazla olduğu noktalara özellikle bobinleri yaklaştırmayınız. SWR değerlerini tutturmakta problem yaşayabilirsiniz.

Antenin yapılan testlerinde en ideal kurulma şekli vertikal. Bir binanın kenarına veya yüksek bir yerden aşağıya dik veya 10-20 derece açıyla kurmak. Ama olmazsa yatay veya bir direğin ucuna, merkezi 30 cm bir iple açıkta kalacak şekilde bağlayın. Kanatlar yere çok yakın olmamalıdır. En az 3 metre yüksek şekilde kurulmalıdır.

Merkezi 1848 Khz kabul ederek anten boyunun ayarlanması :

Cihazınız ile bu frekans dolayında minimum güçle gönderme yaparken, SWR Metre yardımı ile , SWR nin hangi frekansta minimum olduğunu belirleyin. Örneğin 1865 de minimum oluyorsa boy kısa demektir her iki dış uçtan eşit miktarda ölçerek uzatın. Önce 5 cm-5 cm sonra yaklaşınca 1 cm -1 cm uzatın. 1848 KHz de minimum olduğunu görünce bırakın. SWR mutlaka 1.0 olacak diye bir kural olmadığını, 2.0 nin veya tercihan 1.5 in altındaki değerlerle iyi bir haberleşme yapılabileceğini bilin. Makul SWR lerin altına inmiyorsada en iyi yerde bırakın. Yine izolatörün oradaki fazla kabloyu ana kablonun üstüne sarın ve bantlayın. Bobinler bittikten sonra başından sonuna kadar iyice bantlayın araya su girip SWR yi etkilemesin.

Bu antenimiz 20m bandın da swr değerleri 1.5 altında olup oldukça performanslı çalışmaktadır.

Yapacak olan arkadaşlara başarılar, bol dx’ler dilerim..

73! TA7OM

You may also like...

betnis giriş
betnis
yakabet giriş