Anten Switch
Bu Projem de sizlere İstasyonunda birçok anten bulunan ve aynı zamanda Linear Amplifier çalıştıran Amatörler için büyük kolaylık sağlayan “Otomatik Anten ve Linear Band Kontrol sistemimi” paylaşacağım.
Bu ve buna benzer yaptığım Projelerimin hepsi bir ihtiyaç sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu Projem de ilk olarak TRAC Trabzon Şubesinde yaptığım bir çok sistem gibi yaklaşık 12 tane Antenin kotrolü ile Linearın Remote kontrolünü sağlamak fikriyle ortaya çıkmıştı. Bu kadar anten sisteminin olduğu bu veya buna benzer istasyonlarda yanlışlık yapma olasılığı çok fazla olmaktadır.
Aşağıda kendi istasyonumun durum şeması bulunmaktadır.
Birçok istasyonda çoklu anten sistemleri ve Linear Amplifierin Band seçimi her zaman sorun olmuştur. Çalışma yapmaya başlamadan evvel Cihazın bulunduğu banda, Anten ve Linear dikkatli bir şekilde alınmalıdır, alınmadığı takdirde istenmeyen sorunlara sebel olacağı kesindir. Bu da kimsenin ietmediği bir duurm olup ne kadar dikkatli olsakta bunun yapılma olasılığı oldukça yüksektir. Bunun yanında; Bu sistem sayesinde Banda uygun anten seçilirken Linear Amplifier de uygun banda uzaktan kontrol ile götürülebilmektedir. Bu da bize hem istasyonumuzdaki cihazlarımızın sağlıklı çalışmasını sağlarken, diğer taraftan da hızlı çalışma imkanı getirmektedir.
Sistemimiz iki bölümden oluşmaktadır; kontrol Üniti ve Anten seçme üniti.
1- Kontrol Üniti;
Sistemin kontrolünü PIC 16F877 microişlemcisi kullanarak yaptım. LCD Ekran yardımı ile daha önce programladığımız ve belirlediğimiz antenlerimizi ekrandan görerek seçip onayladıktan sonra verdiğimiz komut Anten Rollerinin bulunduğu ve tüm antenlerimizi girdiğimiz ünite gitmektedir. Buradaki uygun antene yönlendirilmektedir. Aynı zamanda Linear Amplifier de ilgili Antenin bandına match olmaktadır. Saniyeler içinde tüm sistem hazır hale gelmektedir.
Kontrol ünitinin üzerinden Linear’ın açılıp kapatılması işlemi de yapılmaktadır. Bunun yanında Kontrol Ünitinin enerjisi kesildiğinde Anten Seçicinin enerjisi de kesileceğinden tüm antenler toprağa çekilecektir, böylelikle aşırı statik havalarda cihazın korunması da sağlanmış olacaktır.
Proje Kutusunun daha iyi görünmesi ve bakıldığında anlaşılır olması için alüminyum’a Photoshop’ta çizip tasarladığım şekli baskı yaptırdım. Düğmeleri yerine taktığımda profesionel görünüme ve kullanıma sahip oldukça güzel bir çalışma ortaya çıktı.
2- Anten Seçme Üniti;
Üzerinde RF gücüne dayanıklı kontakları bulunan roleler kullanılmalıdır. Kontrol ünitinden gelen sinyal ile ilgili antene yönlendirme yapmaktadır. Böylelikle seçtiğimiz anten devreye girer.
- Yüksek güçlere dayanıklı RF Roleler ile yaptığım Anten Seçme üniti.
- Tüm tasarım ve yazılım tarafımca yapılmış olup OrCAD programı kullanılmıştır. Aşağıda proje dosyalarını ve HEX bulabilirsiniz
Proje Dosyası için tıklayınız
- Not: Gelen yoğun talep üzerine Baskı devresi tekrar düzenlenerek toplu halde bastırılmıştır. V2 olarak yaptığım aynı projenin devamı ve özellik bakımından aynıdır. Yüksek Güçlere dayanabilecek Role Kartı 6 Adet anten seçebilecek şekilde kurgulanmıştır.. Bu sayı 13 Antene kadar çıkartılabilir.
“Eğer siz de böyle bir Anten Seçiciye ihiyacınız var ise ve kendiniz yapamayacağınızı düşünüyorsanız, benim ile irtibata geçiniz!”
73! TA7OM – Huda
Uygun bir zamanda her şeyi ile birlikte makale haline getirip buraya koyacağım. 73!
Sn Hüdaverdi bey.
Ben manual olarak komütatörle çalışanını kullanıyorum ama,sizin yaptığınız seçici çok ilgimi çekti.Rafımda çok güzel duracağına inanıyorum. Paylaştığınız bu seçicinin şema ve hex kodu konusunda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Şimdiden sevgi ve selamlarımla.
73’s de Şafak
Merhaba Hüdaverdi bey.
Paylaşım için teşekkür ederim.
73